Enerji seviyeni yükseltecek en güzel ve en kolay besinler nelerdir? - FİT GÜNLÜĞÜM

Enerji seviyeni yükseltecek en güzel ve en kolay besinler nelerdir?

Enerji seviyeni yükseltecek en güzel ve kolay besinler 

Bir besinin seni daha da uzun sürede tok tutması demek, o besinin sindirim yolunda daha yavaş emerek kana karışması ve kan şekeri ile insülin seviyelerini aynı eşitlikle tutması demek. Özellikle Ramazan ayında oruç tutuyorsanız gün boyu enerjinin yüksek olmasına çok ihtiyacın var demektir. Aynı sırada aralıklı oruç diyeti yapıyorsan sana gereken günlük kalori miktarını 4-6 saatlik bir süreçte alman gerekiyor. 

Diğer yandan eğer oruç tutuyorsan sahurda da yediklerine çok özen göstermen önemlidir , çünkü bu öğünde yediğin besinlerin kaliteli bir uykuyu engellememesi de gerekiyor.

İşte şimdi sana söyleyeceğim bu besinler hem uyku kaliteni düşürmeyecek hem de sana daha uzun saatlerce enerji sağlayacak. 
  • Yumurta
Yumurta hem senin için güzel bir protein kaynağı olacak hem de birçok farklı pişirme şekli ile öğünlerine çeşitlilik katacak. Kahvaltına ya da oruç tutuyorsan sahur öğününe yumurtayı kesinlikle eklemelisin. Sebzeli bir omleti, çırpılmış veya haşlanmış yumurtayı bol tahıllı bir dilim ekmekle yiyebilirsin. 
Enerji veren en iyi 10 yiyecek - Galeri - Lifestyle - 26 Şubat ...


  • Balık, Tavuk ya da Hindi 
Balık ya da beyaz et de senin enerjini yükseltip tok tutan besinlerin arasında fakat burda dikkat etmen gereken en önemli şey bunları kızartma olarak değil yağsız, ızgara şeklinde pişirerek tüketmek olmalı. Yağlı kızartmalar hem vücutta şişkinliğe yol açıp uyku kalitesini düşürür hem de gün boyunca seni gereğinden fazla susatır. Örneğin haşlanmış sebzeler ile ızgara tavuk ya da balık mükemmel bir öğün tercihi olabilir. Çeşitli sebzelerle hazırlayacağın bir tavuk çorbası, sana sadece gerekli proteinleri, vitaminleri ve mineralleri vermekle kalmaz ayrıca vücudunun biraz daha çok sıvı almasını sağlar ve seni daha uzun süre tok tutar. 

  • Yulaf 
Yulaf da hem protein hem de vitaminler, mineraller ve amino asitler bakımından zengin güzel bir besin kaynağıdır. Üstelik doyurucu bir karbonhidrat kaynağıdır, böylece tokluk ve enerjini yüksek tutar. Uyumadan önce yulaf ezmesi tüketmek mideni ve seni rahatsız etmez. Örneğin muzlu, sütlü ve yulaflı bir smoothie hem güzel rahat bir uyku uyumanı sağlar hem de sana enerji verir. Çünkü muzda kaslarını gevşeten magnezyum ile uykuya teşvik eden serotonin ve melatonin hormonları bulunur. 

Yulaf dışında, yine uzun süre aç kalmamanı sağlayacak, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin farklı kompleks karbonhidratları da öğünlerin arasına ekleyebilirsin. Örnek verecek olursak  tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç ve tam buğdaylı makarnayı söyleyebiliriz. 

  • Bol su iç 
Aslında bunu söylememize hiç gerek yok, ancak eğer yeterince su tüketmezsen ve vücudunu susuz bırakırsan kendini hem daha az enerjili hem de daha fazla aç hissetmene neden olur. 

  • Meyve ve Sebzeler
Meyveler ve sebzeler mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin olduğundan dolayı aralıklı oruç diyeti gibi uzun süreli açlık dönemlerine girdiğin beslenme biçimlerinde mutlaka öğününe eklemen gereken besinler içerisindedir. Bununla birlikte sana ekstra sıvı da sağlarlar. Örneğin meyvelerden karpuz, çilek, şeftali, portakal; sebzelerdense domates, salatalık, marul, ıspanak ve kereviz oruç öncesi öğünün için uygun olabilir. 

  • Kuruyemişler
Doğanın bize armağanı olan kuruyemişler de sağlıklı yağları alabilmek ve vücuduna gereken enerjiyi sağlayabilmen için harika seçeneklerdir. Örneğin süt ve muzla hazırladığın yulaf ezmene fındık ve bademi ekleyebilirsin. Ayrıca fıstık ezmesi ve badem ezmesi gibi sürülebilir ürünleri tam tahıllı ekmekle tüketebilirsin. Bademin bir diğer faydası da kalp ritmini sabitleyen ve kas ile sinir fonksiyonlarını dengeleyerek uykuya daha rahat dalmanı sağlayan triptofan ve magnezyum içermesidir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar