Makro Besinler Nelerdir? - FİT GÜNLÜĞÜM

Makro Besinler Nelerdir?

Makro Besinler Nelerdir?

Vücudumuzun 3 temel makro seninri protein yağ ve karbonhidrattir. Kas sisteminizin %70’ini oluşturan proteinler vücudunuzda bulunan tüm hücrelerin yapısında yer alır ve büyüme hormonunuzun artmasına yardımcı olur. Protein, özellikle kas yapmak isteyenlerin en çok ihtiyacı olan makro besindir. Bunun sebebi, kas yaparken önce bir kısım kas dokusunun dolayısıyla proteinin parçalanması daha sonra ise bundan daha fazla proteinin sentezlenerek yeni kas dokusunun yapısına katılmasıdır. Ayrıca vücudunuz besinlerden aldığı proteini yakarken en çok enerjiyi (kaloriyi) burada harcayacaktır. Dolayısıyla yağ yakmak istenildiği zaman vücudunuzun yağ depolarınızı kullanmaya teşvik edilmesi için protein ağırlıklı beslenme önerilir. Bir de ek olarak protein alımı yeterli ise CLA, BCAA gibi ek besinlerin çok da fazla dışarıdan alınması gerekli değildir.


Yağlar, enerji oranları (kalorileri) en yüksek besinlerdir. Vücut, yağ yakmayı karbonhidrattan sonra tercih eder. Vücutta her zaman depolanabilir besinler yağlardır. Bunun bir sebebi, vücut her zaman olağan dışı bir kıtlık durumunda kullanabilmek için yağ depolamak ister. Bunun dışında yağların vücudunuza alacağınız A ve D vitamini gibi birçok vitaminin emilimini sağlamasında, bağışıklık sisteminizin güçlenmesinde, hormon üretiminizin düzenlenmesinde rolü bulunur. Kulağa garip gelebilmekle birlikte sağlıklı yağlar dediğimiz omega-3, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve kuru yemişlerden alacağınız yağlar kilo vermenize de yardımcı olur.

Makro besinler arasında en çok maruz kaldığımız karbonhidrattır. Beslenme düzeninizde bir Türk olarak, sabah yediğiniz ballı ekmekten öğlen yediğiniz sebze soslu makarnaya oradan da akşam atıştırmalığa bol çeşitli meyve tabağına kadar geniş bir yelpazede tüm gün karbonhidrat tüketirsiniz. Vücudun yakmayı ilk olarak tercih ettiği bu besin, kolay enerji kaynağıdır. Kolay sindirilir, yağlardan az proteinden çok kalori enerji açığa çıkarırlar.

Yorum Gönder

2 Yorumlar