Metabolizma Nasıl Çalışır? - FİT GÜNLÜĞÜM

Metabolizma Nasıl Çalışır?

Metabolizma Nasıl Çalışır?

Herkes tekil bir vücuda sahip olmakla birlikte özel bir hastalığınız olmadığı sürece metabolizma her bireyde daima aynı mantıkta çalışır.

Önce karbonhidratlar sonra yağlar en son proteinler yakılır. Kilo almak için 1 gün içerisinde yaktığınız kaloriden fazlasını yine 1 gün içerisinde besinler ve ek gıdalarla almanız gerekir, buna kalori fazlası oluşturmak deriz. Kilo vermek için ise 1 gün içerisinde normalde tükettiğiniz kaloriden daha azını vücudunuza almanız gerekir, buna da kalori açığı deriz…

İşte bu bilgileri bildikten sonra spora yeni başlayan bireyler için beslenme programı hazırlamak kolaylaşıyor.

Spora yeni başladıysanız gram gram ölçümler yaparak karbonhidratların, proteinlerin yağların içerisinde kaybolmayın. İnternetten saatlerce bilgi toplamaya da gerek yok. Yalnız internetten faydalanacağınız nokta olacak az sonra oraya değineceğiz.



1 gün içerisinde normalde tükettiğiniz besinleri ve öğünleri düşünün. Hatta bunu kalem kağıt ile not alarak yapmanız çok iyi olabilir. İkinci adımınız şu ana kadar yaptığınız beslenme düzeninin kendi hedefinize uygun olup olmadığını belirlemektir. Muhtemelen uygun olmayacaktır ki bir beslenme programı hazırlamak için çabalıyorsunuz… Amacınıza uygun kaloriyi çıkarın. Burada İnternette başvurabilirsiniz. Almanız gereken ortalama kalori miktarını hesaplamamıza yardım edecek kalori hesap cetvelleri ve besinlerin kalori miktarları internette kolayca bulabileceğiniz bilgiler ve bunlar sabittir. Kilo vermek istiyorsanız kalori kısmanız gerekir örneğin.

Beslenme programınızdan ilk atmanız gereken besinler tabii ki fast food yicekler dediğimiz şeker oranı yüksek besinlerdir. Tatlılar falan hep gidecek yani… Daha sonra fazla sağlıklı yağlar tüketiminizi azaltmalısınız. Yağ tüketiminde işlenmiş margarin gibi seçeneklerden uzaklaşıp doğal sağlıklı yağları beslenme programınıza eklemelisiniz. Bunlara örnek olarak, zeytin yağı, hindistan cevizi yağı ve tere yağını söyleyebiliriz. Bir de tabii ki bol bol protein tüketmelisiniz.

Gün içerisinde öğünlerinizi ne zaman ne sıklıkla yemeniz üzerine çok konuşuluyor olsa dahi almanız gereken kalori miktarını (az önce hesapladığınız) gün içerisinde istediğiniz gibi bölebilirsiniz. Hedefinizden sapacak bir kalori arttırma ya da azaltma yapmadığınız sürece yediğiniz saatin çok fazla önemi yok. Çabuk acıkan biriyseniz isterseniz öğün sayınızı 5e çıkarın ya da kolay dayanabilen biriyseniz 3 öğünle gününüzü kapatın, sonuç çok da fark etmeyecektir.

Spora yeni başlayanlar beslenme programı yaparken ileri seviyeye gelene dek inanılmaz ölçümlere gitmeye ihtiyaç duymazlar ki bu işin en güzel kısmıdır. Kendi beslenme programınızı vücudunuzu izleyerek 1-2 hafta içerisinde oturtabilirsiniz.


Yorum Gönder

4 Yorumlar